Skip to main content

Ik hou dus van de stad, de bewoners en de stedelijke publieke ruimten. Ik lees daar graag over, zowel voor mijn werk als in mijn vrije tijd. Dit zijn mijn lievelingsboeken! De linkjes zijn affiliate van bol.com. Ik blijf dit artikel steeds bijwerken.

#1 ‘Rethinking urban parks: Public space and cultural diversity’, door Low, S., Taplin, D. and Scheld, S.

Dit boek heeft mij gevormd als stadssocioloog. Het ligt aan de basis van mijn proefschrift en heeft mij enorm geholpen in het vinden van mijn eigen perspectief. Ik vind het heel belangrijk dat we kijken naar plekken vanuit het perspectief van bewoners, bezoekers en gebruikers. Deze Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden de zogeheten ‘Rapid Ethnographic Assessment Procedure‘, waarin zij verschillenden wetenschappelijke onderzoeksmethoden met elkaar combineren om tot inzichten te komen over het gebruik van parken in grote Amerikaanse steden. Heel relevant dus om de wereld door de ogen van de gebruikers, bewoners en bezoekers te zien. De auteurs zien publieke parken als plekken waar de democratie handen en voeten krijgt: het zijn plekken waar gewone burgers elkaar kunnen tegenkomen en elkaar kunnen ontmoeten.

De auteurs bespreken 5 case studies, waarin zij de onderzochte plekken introduceren aan de hand van foto’s en plattegronden, laten zien welke onderzoeksmethoden ze gebruikt hebben, tot in detail omschrijven hoe zij dat onderzoek gedaan hebben en natuurlijk wat hun bevindingen zijn. Op basis van hun case studies pleiten zij voor het promoten en behouden van culturele diversiteit in stedelijke openbare parken, maar in andere contexten zijn andere aanbevelingen mogelijk.