Ondernemer

Kansen, kritiek en overtuiging.

By 10 juli 2019 januari 7th, 2020 No Comments

Steeds vaker als ik werk aan mijn training voor stedelijk professionals om te leren onderzoekend in de stedelijke samenleving te staan, denk ik: oh, best wel spannend!! Durf ik dit wel?

Wat ik doe is kennis en vaardigheden die je voorheen alleen aan de universiteit of een andere grote onderwijsinstelling leerde, klaar maken voor gebruik door publieke professionals.

Ik maak nu bijvoorbeeld een test: hoe kijk jij naar kennis over de wereld om ons heen? Geloof jij dat feiten vaststaand zijn, of dat je objectief naar de wereld om ons heen kunt kijken? Daarbij is de uitdaging om de vertaalslag te maken van academisch taalgebruik naar taalgebruik dat ‘het brede publiek’ begrijpt. En om te laten zien hoe die kennis bruikbaar is in je professionele bestaan.

Die uitdaging is ook om de twijfels hierover opzij te zetten: ja, er zal heus wel kritiek komen – de academici kijken ook mee en die zijn kritisch! Leer mij wetenschappers kennen: nog niet zo lang geleden werkte ik zelf aan de universiteit. Bovendien ben ik zelf superkritisch als het om leren en kennis gaat. En die kritiek is okay, maar ik moet me niet laten afleiden van wat ik wil doen: het gaat niet om kennis en vaardigheden voor en van academici, maar om kennis en vaardigheden voor professionals die in en met de stedelijke samenleving werken.

Spannend om buiten de gebaande paden te treden! Maar ik ben ook overtuigd van de potentie van deze aanpak. Let’s do this.